#825 Austin Tappan Wright – Islandia

IslandiaNummer uit lijst#825
SchrijverFranklin Tappan Wright
Must-readIslandia
Geen Nederlandse vertaling gevonden.
Jaar van uitgave1942
GenreFantasy

Over het boek:

Kaart van het Karain continent.
Kaart van het Karain continent.

Het boek speelt zich af op een fictief land op het zuidelijk halfrond genaamd Islandia. Islandia is onderdeel van het Karain continent vlak bij de Antarctica. Het land is maar zeer beperkt toegankelijk voor buitenlanders en daardoor erg geïsoleerd. Wright creëerde met Islandia een maatschappij die op een aantal punten duidelijk verschilt van onze westerse wereld. Zo is er technologisch weinig vooruitgang, het vervoer gaat voornamelijk per paard en men is tegen de aanleg van spoorwegen. Daarentegen is het land veel verder dan de westerse cultuur in het begrijpen van de menselijke emotie en psychologie.

De hoofdpersoon van het verhaal is John Lang, die tijdens zijn studie aan de universiteit van Harvard bevriend raakt met  Dorn, een student uit Islandia. Hij besluit dan de taal te leren. Na zijn studie zorgt zijn oom, een zakenman, er voor dat hij de eerste Amerikaans consul in Islandia wordt. Nadat hij in Islandia is aangekomen leert hij langzamerhand wat zijn werk als consul inhoud: alles doen wat mogelijk is om de Amerikaanse handel in Islandia te bevorderen. Lang kiest er echter voor om eerst het land en de bevolking beter te leren kennen.

Tijdens een bezoek aan zijn vriend Dorn wordt John verliefd op Dorna, de zuster van Dorn. Wanneer Dorna zich echter bewust wordt van zijn gevoelens verteld ze hem dat zij niet van hem houdt. Later trouwt ze met de koning van Islandia. John reist ook veel door het land om kennissen en vrienden te bezoeken, waardoor hij het land en de gewoonten steeds beter leert kennen. Hij begint zich dan ook steeds meer thuis te voelen in het land.

Kaart van Islandia.
Kaart van Islandia.

Een van de hoogtepunten in het verhaal is de beslissing door het volk van Islandia om het voorstel om het land open te stellen voor handel en immigratie te verwerpen en te kiezen voor de oude traditie van isolatie. Als deze politieke strijd tot een eind komt volgt John Lang zijn geweten en staat achter de keuze van het volk. Dit tot grote teleurstelling van vele Amerikaanse handelaren, waaronder zijn oom, die nieuwe lucratieve handelsmogelijkheden zagen. Hij wordt dan ook ontslagen als consul. Onder de nieuwe wetten mag hij nog een jaar in Islandia blijven. Gedurende dit jaar verblijft hij bij vrienden op het platteland van Islandia, waar hij betrokken raakt bij conflict met indringers. Dankzij zijn optreden redt hij het leven van de koningin Dorna. Als beloning hiervoor krijgt hij het recht om zich in Islandia te vestigen. Hij keert echter eerst terug naar Amerika om te kijken of hij zich daadwerkelijk voorgoed wil vestigen in Islandia. Hij raakt daar verliefd op een vriendin waarmee hij gedurende zijn verblijf in Islandia correspondeerde. Ze besluiten om te gaan trouwen en zich in Islandia te vestigen.

Islandia is, ondanks dat het een dikke pil is (bijna 1000 bladzijden), een vlot te lezen boek over een vredige, utopische wereld. Een voor mij volkomen onbekend boek, maar dat is het leuke van deze 9 x 100 must-read boeken.

Over de schrijver:

Austin Tappan Wright (1883-1931) is een Amerikaanse jurist en schrijver. In 1931 kwam hij om het leven bij een auto ongeluk. Na zijn dood vonden zijn erfgenamen een aantal manuscripten over een utopisch eiland op het Zuidelijk Halfrond, inclusief allerlei bijlagen over de taal en de geschiedenis van het land. Na zijn dood redigeerden zijn weduwe en later zijn dochter deze manuscripten tot het boek Islandia, dat in 1942 gepubliceerd werd.

Wanneer gelezen:

Start: 12 januari 2017

Uit: 23 februari 2017

Volgende boek:

#351 Robert A. Heinlein – Starship Troopers.

Bronnen / Meer informatie:

Austin Tappan Wright: https://en.wikipedia.org/wiki/Austin_Tappan_Wright

Islandia: https://en.wikipedia.org/wiki/Islandia_(novel)

%d bloggers liken dit: