Double Trouble – week 1 t/m 4

Na een maandje (on)geduldig wachtenĀ šŸ™‚ gaan we op 6 januari dan eindelijk van start met de Double Trouble 2017. Ik zal proberen van elke maand een bericht te plaatsen over mijn dubbele “Double Trouble” avontuur. Elke week wordt op vrijdag een nieuw stukje patroon geplaatst. In deze blogs post ik steeds een aantal weken van het patroon. In totaal zijn er 28 weken met patronen voor de sprei en dan nog een afsluitende week voord e rand en omheen. Per blogpost pak ik elke keer vier weken van het patroon. Ik ga er van uit dat ik niet synchroon zal lopen met de weken waarop de patronen gepost worden, want het zal me niet altijd lukken om beide spreien in Ć©Ć©n week af te krijgen. Deze blogpost gaat over de eerste vier weken van de “Double Trouble”.

Week 1:

Gestart op 6 januari 2017.

De eerste week begint met een opzetrand van stokjes en daarna een mooi stuk met reliƫfstokjes. Omdat ik ander garen gebruik dan in het patroon en met een dunnere haaknaald (nr. 3,5) haak heb ik voor de zekerheid maar een proeflapje gemaakt. Om de breedte van de sprei te krijgen heb ik 24 steken extra op gezet. In totaal per sprei 247 steken. Voor het eerst van mijn haakleven (en dat is toch ruim vijftig jaar) de opzetrand van stokjes hakend opgezet. Gemakkelijk om te doen en het ziet er erg mooi uit.

Week 1: Reliƫfstokjes.

Week 1: Reliƫfstokjes.

Oh, wat bleek tijdens het haken van de reliĆ«fstokjes dat tellen en goed opletten belangrijk is šŸ˜‰! Ofwel aan het einde van de eerste toer reliĆ«fstokjes kom ik er achter dat ik bij de eerste drie vasten heb overgeslagen in plaats van twee. De hele toer uitgehaald en opnieuw begonnen. Daarna ontdek ik bij de derde toer met reliĆ«fstokjes dat ik in de eerste toer een fout heb gemaakt bij het insteken van een stokje en …. hopla, daar gaan we maar weer uithalenĀ šŸ˜£. Gelukkig gaat het daarna voorspoedig. Ik haak beide spreien die ik maak gelijk op door steeds van de ene Ć©Ć©n of twee toer te haken en dan van de andere. Om op de juiste lengte uit te komen heb ik Ć©Ć©n toer reliĆ«fstokjes extra gehaakt. Na week 1 heb ik nu in totaal 8 cm.

Week 2:

Gestart op 13 januari 2017.

Week 2: Waaiers.

Week 2: Waaiers.

Precies op tijd klaar met week 1 voordat de tweede week begint. Op vrijdag de laatste toer afgemaakt en ook het nieuwe patroon voor de komende week is vandaag gepost. De tweede week is een mooie toer met waaiers tussen een rand van vasten en stokjes. Je kunt zelf bepalen of je de waaiers vast zet of los laat. Ik heb besloten om ze vast te zetten, want ik ben bang dat ze anders gaan omkrullen als je de sprei veel gebruikt. Ook hier is het weer goed opletten en goed tellen. De steekmarkeerders zijn mijn grootste vriendjes geworden šŸ˜œ. Het is me niet gelukt om week 2 in Ć©Ć©n week te haken. Voornamelijk omdat ik de spreien wat langer wil maken dan het patroon en om te compenseren voor het dunnere garen heb ik het hele patroon van de waaiers en een rand van vasten en stokjes twee keer gehaakt. In het wekend lekker doorgehaakt en op maandag (23 januari) heb ik week 2 dan ook af. De lengte van de spreien is nu in totaal 18 cm.

Week 3:

Week 3: Gewone tunische haaksteek.

Week 3: Gewone tunische haaksteek.

Gestart op 24 januari 2017.

Leuk, Week 3 begint met het eerste stuk tunisch haken. Bijna vijftig jaar geleden heb ik op deĀ  Lagere School geleerd om tunisch te haken. Destijds een leuk, klein badjasje voor een pop gemaakt. Nu dan maar weer eens proberen of ik het nog kan šŸ˜‰. En dan nog wel met een haaknaald (nr. 4,5) met een lange draad van een meter!

Het valt allemaal erg mee. Ik kan het gelukkig nog en het is erg leuk om te doen. Dit eerste stukje tunisch haken is de gewone tunische haaksteek. Ik ben op slag weer een fan van tunisch haken, het haakt zo heerlijk weg. Eerst alle lussen ophalen en dan de hele lange toer afhaken. Wel een paar keer een stuk uitgehaald omdat het katoenen garen dat ik gebruik wat splijt. Daardoor steek je wel eens midden in de draad. Voor de extra lengte twee toer extra gehaakt, in totaal heb ik nu 24 cm.

Het badjasje voor een pop wat ik 50 jaar geleden hebt gehaakt (tunisch).

Het badjasje voor een pop wat ik 50 jaar geleden hebt gehaakt (tunisch).

Week 4: Parelsteek.

Week 4: Parelsteek.

Week 4:

Gestart op 30 januari 2017.

En dan in week 4 al weer het laatste stukje van deze maand, een toer parelsteek tussen twee randen met vasten en stokjes. Op zich vind ik de parelsteek niet zo moeilijk, alleen doordat het garen nogal splijt is het doorhalen van de haaknaald door al die lussen nogal een truc. Eerst had ik deze toer dan ook dubbel willen doen, maar ik heb besloten om dat maar niet te doen. Voordeel hiervan is dat het me lukt om beide spreien af te hebben op donderdagavond šŸ™‚. Ik kan morgen dus meteen weer beginnen aan week 5. Nadeel is dat ik nu geen extra lengte haak, na deze week heb ik een totale lengte van 28 cm.

En dat waren week 1 tot en met 4 …

De beide spreien na week 4.

De beide spreien na week 4.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.